Herrskap och Tjänstehjon

1700-talets Venedig blir tummelplatsen för sommarens lustspel som bygger på klassikern Il Servitore di due padroni, Två herrars tjänare. Skriven av Carlo Goldoni 1745, bearbetad på Fredriksdalsteatern av Adde Malmberg 2005.

Kommer du till Venedig, missa inte att besöka Goldinis vackra renässanspalats som idag är museum. Ta gärna en promenad i skymningen till torget Campo San Bartolomeo, nära Rialto-bron, där det unga Venedig samlas på kvällarna. Den välklädda rokokofiguren som står staty i trekantig hatt, lockperuk och knästövlar är Carlo Goldoni, venetianaren som blev Italiens vittberömde lustspelsförfattare. Han föddes 1707 i Venedig och dog i Paris 1793.

Tag plats för några timmars galenskap i gott sällskap

Slå dig ner i Europas salong som Napoleon en gång kallade Markusplatsen, I år är det nämligen Venedig som gäller och i vår salong kan du spetsa in dig på en riktigt glad afton. Fylld av galna situationer, hjärtliga skratt och dråpliga repliker. Kanske inte alltid helt salongsmässiga men vi älskar att bli utskrattade och skyr inga medel för att lyckas.

Kortkort om handlingen: den välbärgade Pantalone (Ulf Brunnberg) och doktor Lombardi (Ewa Roos) har just bevittnat trolovningen mellan sina barn. Då dyker en osedvanligt fräck figur i upp och kullkastar alla planer. Hon kallar sig Truffaldina (Eva Rydberg) och verkar befriad från allt vad respekt och etikett heter. Eftersom en olycka sällan kommer ensam träder nu också Rasponi (Birgitta Johansson) in i handlingen och trasslar till alla gängse begrepp om livets förgänglighet. Och inte blir det mindre trassligt när en gentleman från Torino vid namn Florindo (Alexander Karim) anländer till Venedig och tar in på samma värdshus som Rasponi. Nu gäller det för värdshusvärdinnan Brighella (Sanna Ekman) att ta skeden i vacker hand och hålla god min i elakt spel.

Spel? Det har bara börjat. Det är nu de märkliga turerna startar och en fullkomligt osannolik historia rullas upp. Om dubbla lojaliteter. Om passioner och relationer. Om personer som inte alltid visar sitt rätta jag. Vem eller vilka är det som drar en vals i Venedig? Sitter någon med trumf på hand? Eller med ett äss i rockärmen? I sommar lägger vi alla korten på bordet.

Gå vidare >>