SÅ VAR DET PLÖTSLIGT MCMXXXVII.

Det vill säga 1937. Fast inte på riktigt. Bara på Fredriksdalsteatern. Och ännu inte fullt ut. Men när vi slår upp portarna i sommar så har vi förflyttat oss 75 år bak i tiden. Och dessutom långt hemifrån. Brooklyn, here we come!

För att få lite perspektiv på vår resa i tiden har jag roat mig med att botanisera bland gulnade tidningsklipp, kalendrar, historieböcker och gamla journalfilmer. Allt för att få rätt perspektiv på anrättningen. Men vi tar det i små portioner och börjar på hemmaplan:

Själv hade jag ännu inte sett dagens ljus 1937 men bland årsbarnen hittade jag en rad nöjesprofiler. Vad sägs om självaste backapågen från Kirseberg? Ingvar Andersson som vi sett på Fredriksdalsteatern i såväl Hemvärnets Glada Dagar som Rabalder i Ramlösa. Från samma årskull kommer också Hans Wahlgren som gjorde oss den äran i Kärlek och Lavemang. Och bland andra välkända 37:or från scenen måste bara nämnas Fred Åkerström, Svante Thuresson, Cornelis Vreeswijk, Anita Lindblom Monica Zetterlund och Christina Schollin.

Från Radiotjänst på Kungsgatan 8 kunde man detta år för första gången höra sändningen av klockspelet från stadshustornet i Stockholm – följt av Dagens dikt. Det var den 1 februari klockan 12 och första dikt ut i etern var Det eviga av Esaias Tegnér. Samma år startade också Dagens Eko. Sven Jerring var redan gammal i gården. Han var med som hallåman ända från starten tolv år tidigare, då även Barnens brevlåda började sändas och han blev farbror Sven med landets alla småttingar. Radiotjänst storsatsade och skickade Jerring med m/s Drottningholm till USA för att göra reportage i svenskbygderna.

Några dagar efter klockspelspremiären var det stor filmpremiär på Skandia i Stockholm, Pensionat Paradiset med Thor Modéen, Maritta Marke och Julia Caesar. Pilsnerfilmen var därmed född! Kritikerkåren toksågade filmen och Svenska Författarföreningen kallade till protestmöte på Stockholms Konserthus mot fenomenet pilsnerfilmer, som ansågs vara en samhällsfara. Men publiken var förtjust och Pensionat Paradiset blev en formidabel framgång. Svensk film producerade sorglösa lustspel på löpande band och biograferna hade strålande tider, härliga tider. För att nu tala med Thor Modéen.

Den 24 april hade Dramaten premiär på den norske dramatikern Nordahl Griegs Vår ära och vår makt i regi av Alf Sjöberg. Kan inte annat än djupt imponeras av den tidens stora namn i Dramatens ensemble: Georg Rydeberg, Olof Winnerstrand, Signe Hasso, Georg Årlin, Gunn Wållgren, Olof Widgren. Inga Tidblad, Hjördis Petterson, Anders de Wahl, Harriet Bosse, Lars Hanson, Sture Lagerwall, Tora Teje och Frank Sundström.

Sif Ruud på Fredriksdalsteatern och Jussi Björling i Carnegie Hall. Direkt efter examen i Dramatens elevskola fick den 21-åriga Sif Ruud anställning vid Hälsingborgs stadsteater. Teaterchef var Rudolf Wendbladh. När stadsteatern stängde för sommaren spelade Sif på Fredriksdalsteatern eller Hippodromen i Malmö. Jussi Björling gjorde succédebut i Carnegie Hall, New York. Evert Taubes Möte i monsunen och Fritiof och Carmencita snurrade flitigt på skivtallrikarna med en hastighet av 78 varv/minut.

Ur den svenska bokfloden väljer jag först ett epos med anknytning till vattnets element – Bokhandlaren som slutade bada av den oförliknelige Fritiof Nilsson Piraten. Vidare Vilhelm Mobergs Sömnlös. Och så Olle Hedberg (en av mina gamla personliga favoriter) med första delen i trilogin om Karsten Kirsewetter. Samma år publicerades John Steinbecks Möss och människor och Ernest Hemingways Att ha och inte ha.

Arthur Häggblad vann Vasaloppet för tredje gången. Blott 69 startade! Den färgstarke skidlöparen från IFK Umeå tappade lagerkransen på upploppet i Mora och var nära att köra omkull.

Se filmklippet >>>

Bland alla skrönor kring Vasaloppet tillskrivs Arthur Häggblad den här. Efter en av sina segrar frågade landshövdingen Bernhard Eriksson honom om hur loppet varit. ”Åk själv, gubbjävel!” Häggblads kärnfulla svar lär dock vara hämtat från SM i Falun och inte från vasaloppsmålet i Mora. Allt enligt legendaren Sven ”Plex” Petersson.

Volvo ökade årsproduktionen av bilar till 1.804! Vid årets slut uppgick Sveriges befolkning till 6.275.799. En US-dollar kostade 3,93 kr.

Nästa gång vi möts i bloggosfären har jag avverkat min fiktiva resa över Atlanten, promenerat på Brooklyn Bridge över East River och nått målet för min exkursion. Väl mött i Brooklyn!