BRUKLIGT I BROKIGA BROOKLYN.

 

För längesedan var Brooklyn en egen stad, men 1898 blev den en stadsdel i New York City. Idag bor här ca 2,5 miljoner människor. Om Brooklyn alltjämt varit en egen stad hade den platsat som nummer fyra i USA. Namnet kommer från den nederländska staden Breukelen; området var från början bebott av holländare.

Det är hit min imaginära resa bär. När jag för några år sedan satte foten på riktigt i Brooklyn kom jag inte längre än till The River Café vid foten av Brooklyn Bridge. Musikalscenerna på Broadway lockade mer den gången. Nu ämnar jag mig till bland annat Eldert Lane mellan Liberty Avenue och Linden Boulevard. Det var ju där systrarna Abby och Martha Brewster bodde på den tiden det begav sig i fiktionens tecken. Det är ju där som Arsenik & Gamla Spetsar ska utspela sig i sommar då vi går 75 år tillbaka i tiden och skriver 1937.

 

Historikern i mig pockar på uppmärksamhet och påpekar försynt att det var ju samma år som det tyska luftskeppet – zeppelinaren – Hindenburg fattade eld och störtade i Lakehurst utanför New York. Luftskeppet var 245 meter långt och 41 meter i diameter. Maxhastigheten var 135 km/tim. 35 av de 97 ombord omkom.

Jag kunde naturligtvis ha tagit tunnelbanan downtown från Manhattan till Brooklyn Heights men jag väljer den berömda bron över East River. Brooklyn Bridge, som efter 14 års byggnation invigdes 1883. Den var då världens största hängbro. Promenaden tar normalt ca 25 minuter, men jag hastar inte. Stannar och vänder mig om flera gånger och blickar mot den fantastiska vyn – The Manhattan skyline. Chrysler Building, Empire State Building, Rockefeller Center. Till vänster långt därborta ser jag Liberty Island med Frihetsgudinnan. Till höger Manhattan Bridge.

 

Det sägs att livet i Brooklyn är långt mer tillbakalutat än i Manhattan. Säkert är det så. Atmosfären skiljer sig markant. Här trängs alla tänkbara kulturer med varandra. Här i brokiga Brooklyn finns nog världens alla kök representerade. Lånar några rader av författaren Paul Auster (mer om honom längre fram). Han låter huvudpersonen Nathan Glass i sin roman Dårskaper i Brooklyn formulera sig så här i ämnet: ”Vad gäller kulturantropologiska observationer upptäckte jag att Brooklynbor hyser mindre motstånd mot att tala med främlingar än något annat folkslag jag träffat på. De lägger sig fritt i varandras angelägenheter… de grälar som ursinniga fyraåringar om parkeringsplatser, de slänger ur sig vitsiga repliker som om det vore en självklarhet.”

Men nu är väl ändå bloggaren ute på hal is. Winston Churchill har väl knappast något med Brooklyn att göra? Jodå, hans mamma, Jeanette Jerome, föddes 1854 i Brooklyn. 20 år senare gifte hon sig på Brittiska ambassaden i Paris med Lord Randolph Churchill.

Jaha, då är väl Barbra Streisand och Woody Allen också från Brooklyn? Exakt. De är födda här. Precis som Rita Hayworth, Danny Kaye och Mel Brooks. Till och med Mae West kom härifrån. Och George Gershwin. För att inte tala om gangsterkungen Al Capone och författaren Arthur Miller. Sätter stopp för dagens name-dropping där. Men listan från min research är mycket längre än så.

Framme vid Eldert Lane. Det är alltså här (fast på Fredriksdalsteatern) som de älskvärda gamla damerna Abby och Martha ska åskådliggöra hur intensivt deras varma hjärtan klappar för ensamma herrar. Det är här den godmodige, skvatt galne brorsonen Teddy ska bli ett störande moment för grannskapet. Medan den andre brorsonen Mortimer har all möda i världen att förstå vad som pågår. Och värre blir det när ytterligare några tvivelaktiga figurer dyker upp. Det är onekligen en brokig – som det anstår Brooklynbor – samling karaktärer som flockas på 23 Eldert Lane. Nämnde jag förresten att det engelska ordet elder betyder fläder? Allt får sin förklaring i sommar.

Tar upp tråden Paul Auster igen. Storsäljande författare och en av den moderna romanens mästare. När jag läste hans senaste bok Dårskaper i Brooklyn (se ovan) slog mig tanken att nog skulle väl systrarna Brewsters märkliga eskapader kunna inrymmas även under den titeln. Auster är gift med norskättade författarinnan Siri Hustvedt och bor här. På Second Street i Park Slope. Ett elegant område i hjärtat av Brooklyn med gator kantade av träd och med gedigna hus i brownstone. Här är priserna i klass med Manhattans. Här har de exklusiva krogarna etablerat sig. En bit av 5th Avenue i Park Slope kallas numera Restaurant Row. För bara 15 år sedan var den här sträckan droghandelns speciella tillhåll. Citerar årets Guide Michelin: ”Brooklyn has a tremendous dining scene with every category covered.”

 


Vidare i böckernas och filmernas Brooklyn.
Komedin Frukost på Tiffany’s med Audrey Hepburn förknippas naturligtvis med Manhattan och 727 5th Avenue. Det är ju där som den troligtvis mest berömda juvelbutiken i världen ligger. Filmen från 1961 baseras på romanen med samma namn skriven av Truman Capote. Den litterärt bevandrade Brooklynbon berättar gärna att den skrev Truman Capote i sin bostad på Willow Street i Brooklyn Heights.

 

Stannar till vid Philips Dance Studio. 1301 West 7th Street vid Bay Parkway. Det var här John Travoltas dansträning i Saturday Night Fever spelades in. Inte långt därifrån ligger Lenny’s Pizza, där Tony Manero (Travolta) inhandlade sin double-decker pizza.

 

Smakprov på en romantisk komedi i Brooklyn-miljö. Tänker på Kate & Leopold från 2001 med Meg Ryan, Hugh Jackman och Brooklyn Bridge i huvudrollerna. Finns att hyra.

 

För den som gillar våldsamma biljakter kan jag referera till åtskilliga kännare på båda sidor Atlanten som hävdar att den häftigaste finns i thrillern The French Connection från 1971 med Gene Hackman och Roy Scheider. Den spelades in längs New Utrecht Avenue här i Brooklyn.

Dags för retur till verkligheten. My imaginative trip is over. Jag missade Coney Island och den klassiska berg- och dalbanan The Cyclone. Hann heller inte  med hajmatningen i The New York Aquarium. Det får bli en annan gång. Back to basic i min egen vrå av världen. Tänker inte ta fasta på vägskyltens Forget about it. Tvärtom. Lägger allt på minnet och plockar fram valda delar när vi drar igång Arsenik & Gamla Spetsar. Det blev en billig resa och var ju blott en chimär. Värd att ta efter. Förslagsvis till Fredriksdalsteatern där det kommer att vankas en rejäl portion brokiga Brooklyn i sommar.

We’ll meet again in the blogosphere!