Topcontent header

John Cleese fyller 80 år och Eva Rydberg hyllar idolen med en ny uppsättning av Fawlty Towers (Pang i bygget) sommaren 2022!

Pressrelease 210531

Nu är det klart. John Cleese har givit sin välsignelse och Fredriksdalsteatern i

Helsingborg  blir först i Europa med att presentera humorlegendens egen scenversion av Fawlty Towers – världens mest älskade komediserie.

Allt började för några år sedan när John Cleese och Eva Rydberg träffades bakom scenen efter en av Cleeses otroligt populära one man shows. Han var imponerad

av hur framgångsrik Fredriksdalsteaterns egen uppsättning av Fawlty Towers varit, och låg

dessutom själv i startgroparna för att göra sin egen scenversion av TV- klassikern.

Premiären på Cleeses egen version skedde i Australien som därmed blev lite av en testmarknad och när konceptet visade sig fungera utmärkt även där var det självklart för

teamet på Fredriksdalsteatern att återuppta kontakten. Att ännu en gång få spela Sybil Fawlty är ju lite av ett drömscenario för Eva och är man nu teaterchef så kan man ju också likt Sybil Fawlty få det precis som man vill.

Lagom till John Cleeses 80 årsdag 27 oktober blev så alla formaliteter äntligen  klara och allt är nu klappat och klart för en ny skrattfest på Fredriksdalsteatern sommaren 2022. Att Europapremiären sker i Sverige är ingen slump. John Cleese menar att Svenskar och Engelsmän har lite av samma humor, ”vi har väldigt lika humor och har  lätt för att skratta ihop”, berättar han för regissören Anders Albien som också kommer att

översätta John Cleeses manus till svenska. John Cleeses egen scenversion är annorlunda än den som så framgångsrikt spelades på Fredriksdalsteatern  sommaren 2014 och sedan gick vidare till Malmö och Göteborg. Den bygger på en av de mest populära episoderna (Hotel Inspectors) och runt denna intrig har man på ett smart sätt vävt in några av de absolut mest populära scenerna ur hela TV serien, berättar upphovsmannen Cleese. Hans egen favoritfigur är förresten den timide och så älskvärde Majoren som ständigt försöker vara behjälplig och göra rätt men som så sällan lyckas med detta.

På Fredriksdalsteatern kommer vi åter att få möta de skådespelare som senast lyckades så perfekt med att pricka in originalkaraktärernas  tajming och få det engelska badhotellet  att leva upp även på svenska – Adde Malmberg som Basil, Eva Rydberg som Sybil, Birgitta Rydberg som Polly, Kalle Rydberg som Manuel, Ewa Roos som Mrs Richards och så förstås Håkan Mohede som Majoren.

För scenversionen står alltså John Cleese som är noga med att poängtera även Connie Booths roll som med-manusförfattare till TV serien. Då var de gifta och hon spelade Polly. Nu är de inte längre gifta men fortfarande väldigt goda vänner  ”Vi träffades 1964 och har varit riktigt goda vänner sedan dess” berättar John Cleese som redan nu ser fram emot att delta i arbetet med den svenska Europapremiären.

Fakta: TV- serien Fawlty Towers producerades av BBC  och första serien med 6 avsnitt hade premiär 1975. En ny och sista serie med 6 avsnitt gjordes 1979 och sedan har det varit slut. That´s it. Trots alla lockande erbjudanden har John Cleese och Connie Booth tackat nej till alla fortsättningsförslag.